Kleine Windmolens toegestaan: Nieuwe kansen voor duurzaamheid in Zaanstreek-Waterland!
Kleine Windmolens toegestaan: Nieuwe kansen voor duurzaamheid in Zaanstreek-Waterland!
De gemeenten in de regio Zaanstreek-Waterland hebben een belangrijke mijlpaal bereikt op weg naar een duurzamer energiebeleid. Op 14 november heeft de gemeenteraad van Waterland ingestemd met het nieuwe Beleidskader Kleine Windturbines. Dit kader, dat in samenwerking met alle gemeenten in de regio tot stand is gekomen, biedt agrariërs en andere initiatiefnemers de mogelijkheid om een kleine windturbine met een ashoogte van maximaal 15 meter te plaatsen.
Van verkenningen naar beleid
De vaststelling van het beleidskader is het resultaat van jaren van onderzoek en overleg. Eerdere verkenningen naar grote windturbines in Zaanstreek-Waterland liepen op niets uit door ruimtelijke en maatschappelijke bezwaren. Om toch bij te dragen aan de regionale duurzaamheidsdoelstellingen, besloten de gemeenten zich te richten op kleine windturbines.
In december 2022 nam de gemeenteraad van Waterland een motie aan waarin werd gevraagd om een toetsingskader te ontwikkelen. Dit kader moest het mogelijk maken om kleine windturbines planologisch in te passen, met een maximum van één turbine per perceel. In februari 2023 volgde een regionaal besluit om als onderdeel van de Regionale Energiestrategie (RES) een beleidskader te ontwikkelen.
De aanleiding hiervoor was drievoudig:
- Groeiend aantal aanvragen voor kleine windturbines;
- Versoepelde regels van de provincie Noord-Holland met betrekking tot plaatsing;
- Provinciale Ruimtelijke Handreiking Wind op Land, waarin expliciet aandacht werd besteed aan de inpassing van kleine windturbines.
Wat houdt het beleidskader in?
Het beleidskader heeft betrekking op de hele regio Zaanstreek-Waterland, met uitzondering van de Beemster. Het doel is om uniforme regels te hanteren en te voorkomen dat er per gemeente verschillende eisen worden gesteld.
Belangrijke uitgangspunten zijn:
- Maximale ashoogte: 15 meter.
- Locaties: Alleen toegestaan op agrarische percelen of percelen met een stedelijke functie van ten minste 1 hectare.
- Aantal turbines: Maximaal één per perceel.
- Landschappelijke inpassing: De windturbine moet aansluiten op de bestaande bebouwing en zorgvuldig worden ingepast in het landschap.
Daarnaast is er een visiekaart ontwikkeld waarop staat aangegeven waar plaatsing van kleine windturbines mogelijk en wenselijk is.
Samen verduurzamen met Hulst Wind Energy
Het nieuwe beleidskader biedt agrariërs en andere ondernemers in de regio kansen om bij te dragen aan de energietransitie én hun bedrijf te verduurzamen. Bij Hulst Wind Energy ondersteunen wij u graag bij het realiseren van uw duurzame energieproject. Van advies en vergunningaanvraag tot installatie: wij begeleiden u in elke stap van het proces.
Neem contact met ons op voor meer informatie over de mogelijkheden! Samen zetten we koers naar een duurzame toekomst.
Bron & meer informatie: Windenergie-nieuws.nl